Fasadmålning Stockholm – Frågor & Svar

Att måla om en fasad skiljer sig åt från hur det är att måla om exempelvis en vägg inomhus. Det handlar dels om betydligt fler kvadratmeter och en större yta som ska målas. Dels så handlar det även om att en fasadmålning i Stockholm inte enbart sker som en följd av att man vill få en snyggare estetik – en fasadmålning sker även med en tanke om att det underliggande materialet ska ges ett skydd mot de attacker som kommer från naturen i form av exempelvis snö och regn.

I den här texten tänkte vi ge svar på några vanliga frågor om fasadmålning i Stockholm och genom detta förhoppningsvis ge dig ett litet kunskapslyft i frågan.

Hur ofta ska man måla om fasaden?

Det beror helt på vilken typ av fasad det handlar om. Ser man till exempelvis puts så har det en livslängd som är längre än vad en fasad av trä har. En träfasad kan behöver målas om med en intervall som ligger på ungefär mellan 10-20 år.

Ska jag själv genomföra en fasadmålning?

Det kan du definitivt göra, men se till att du har den tid som krävs – och rätt utrustning. En fasadmålning i Stockholm sker aldrig som en följd av en plötsligt ingivelse. Tvärtom: det är ett stort projekt som måste planeras minutiöst. Har du ställningar, behövs ett väderskydd, har du skrapor, penslar och allt annat du behöver? Ska man hårdra denna fråga så kan man säga att de flesta faktiskt tjänar på att anlita en målare för fasadmålning i Stockholm. Det kostar mer pengar, men det handlar också om att man får längre livslängd i slutändan – och ett effektivare, enklare projekt framför sig.

Vilken målare ska jag välja?

Om du känner att du vill ta professionell hjälp med din fasadmålning i Stockholm så återstår det också att hitta rätt målare. Ta in offerter, kolla upp certifikat och yrkesbevis, se över erfarenhet, kolla med exempelvis Skatteverket, Kronofogden och Arn om det finns anmärkningar där och var noga med referenser. Vill du använda Rot-avdraget så ska företaget vara registrerat för F-skatt. Ju mer stenar du vänder på – desto bättre resultat kommer du att få. Välj aldrig en målare på måfå!